Deze website maakt gebruik van cookies. Door uw bezoek gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

  • Home
  • tips
  • Bari, havenstad aan de Adriatische zee.

Bari, havenstad aan de Adriatische zee.

Land: Italie
Plaats: Bari

Omschrijving: Bari een levendige havenstad aan de Adriatische Zee

Categorie: Winkelen, Bezienswaardigheid, Stad / Dorp, Cultuur / Museum, Uitgaan, Uit eten, Concert / Muziek, Overig
Doelgroep: Jongeren, Gezinnen, Volwassenen, Ouderen

Omschrijving:

Bari is een schitterende stad.
Er zijn grote havens met veerboten naar Albanië, vm. Joegoslavië en diverse Griekse bestemmingen.
Je vindt er schitterende winkels voor iedere beurs, een mooie en zeer lange boulevard (Lungomare) en een magnifieke oude stad.
Op de rand van de oude stad, vlakbij de boulevard staat de basiliek van San Nicola. Als je hier op zondag naar binnen gaat en de mis is gaande (zachtjes langs de zijkant lopen dus), dan hoor je ineens ook van beneden gezang komen en is daar nog een andere mis gaande. Dit komt omdat in het veel oudere deel onder de kathedraal de Grieks/Russisch orthodoxe kerk is gevestigd. De vrouwen dragen tijdens de dienst een licht shawltje of sluier over hun haar. En in dit deel van de kathedraal ligt ook de het stoffelijk overschot van "onze" Sint Nicolaas. Het is ook de kathedraal van San Nicola en hij is ook de beschermheilige van Rusland, Griekenland en de stad Bari.
Aan dit stoffelijk overschot zijn ze niet helemaal eerlijk gekomen.
Bari was vroeger voor de kruisvaarders op weg naar het heilige land een tussenstop en ook toen dachten ze al aan het economisch belang van deze reizigers wat langer vast zien te houden en zochten ze naar een trekpleister. Uitgekomen op Sint Nicolaas zijn ze die gaan roven in Myra, Turkije.
In 1087 werd zijn stoffelijk overschot geroofd en vanuit Myra overgebracht naar Bari in Italië. In deze tijd behoorde Bari bij het Spaanse rijk. Waarschijnlijk is dit de reden dat wij het altijd hebben over een Spaanse Heiligman. Pas in de 13e eeuw werd de datum 6 december de feestdag van Sint-Nicolaas.
De oude stad, net achter de kathedraal is erg mooi en er staan nog diverse mooie kerken.
Het is een typische volksbuurt waar je taferelen tegenkomt als een paar vrouwen die in de straat verse pasta zitten te maken.
Er staat ook één van de Svevische kastelen van Federico II.
In de zomermaanden is het in de dorpen en steden ontzettend heet en het duurt tot ver na middernacht tot er wat verkoeling komt. Vandaar dat een groot deel van het Italiaanse leven zich dan op straat afspeelt. Langs Lungomare, de boulevard, is het tot ver na middernacht een drukte van belang. Er zitten hele families te BBQen, mannen te kaarten, kinderen spelen nog volop, er staan kraampjes, er wordt gefrituurde polenta verkocht etc. Echt de moeite waard om er eens op een avond een wandeling te maken
Ook de grote overdekte markt, niet zo ver van de kathedraal is een bezoek waard en er zijn diverse mooie theaters.
2e helft juli is in Bari het belangrijke Jazzfestival "Notte di Stelle".
Hier komen alle groten der aarde en als je in die periode in de buurt bent is het zeker de moeite waard één of meerdere avonden te gaan.


Eigenschappen

Seizoen: Winter, Lente, Zomer, Herfst
Rolstoelvriendelijk: Ja
Binnen / buiten: Binnen, Buiten


Praktisch

Prijs: Gratis
Adres:

Website: http://www.basilicasannicola.it/
Website: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/367-wie-was-sint-nicolaas.html

Afdrukken
Reageren

Afdrukken E-mailadres

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen