Deze website maakt gebruik van cookies. Door uw bezoek gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Jilemnice

Land: Tsjechie
Plaats: Jilemnice

Omschrijving: Jilemnice

Categorie: Winkelen, Natuur, Bezienswaardigheid, Stad / Dorp, Cultuur / Museum, Uitgaan, Uit eten
Doelgroep: Kinderen, Tieners, Gezinnen, Volwassenen, Ouderen

Omschrijving:

Jilemnice is een rustig plaatsje aan de rand van het Reuzengebergte met ongeveer 6000 inwoners. Jilemnice ligt zeer centraal als uitgangspunt voor de vele bezienswaardigheden/activiteiten in het Reuzengebergte. Het was een inwoner van deze streek, Jan Buchar, die het belang van het Krkonose inzag als unieke toeristische trekpleister om zo economische bijdrage te leveren voor de bewoners.

Jilemnice beschikt over een mooi plein waar in de winter, als er genoeg sneeuw gevallen is, de sneeuwreus Rühbezhal gemaakt wordt. Aan het plein bevindt zich het Gemeentehuis dat zijn oorsprong vindt in 1789, verder vindt u hier nog diverse winkeltjes en een goede Pizzeria.

De stad beschikt ook over een Krkonošské museum die gevestigd is in Slot Jilemnice - Zámek Jilemnice. Oorspronkelijk was het een renaissancistisch slot dat op de plaats gebouwd werd van een gotische vestiging dat door de Zweden in 1646 platgebrand was. In 1716 werd het slot vernieuwd door de familie Harrachs. Na de tweede wereldoorlog kwam het slot in handen van de staat. In dit museum kunt u tentoonstellingen zien van de geschiedenis van de skisport in het Reuzengebergte met Jilemnice als bakermat. Er is ook een tentoonstelling met een collectie monsters van het fijnste linnen garen ter wereld. Deze monsters komen uit de 18e en 19e eeuw toen Jilemnice nog bekend was om zijn linnen productie zoals batist en sluiers. Er is ook een zeer bijzondere tentoonstelling van kerststalletjes met als bijzonder object Metelka´s kerststalletje.

Waar u zeker moet gaan kijken is in het schilderachtige straatje Zvedava ulicka (nieuwsgierige straat). In dit prachtige straatje staan nog de originele Roubenka's. Roubenka's zijn getimmerde houten blokhuizen. Ze staan zo ten opzichte van elkaar dat vanuit elke woning met 1 raam uitzicht is naar het plein onderaan de straat. Nadat een grote brand in 1788 een groot deel van Jilemnice verwoest heeft zijn deze Roubenka's gebouwd.
Onderaan deze straat, in een nieuwe Roubenka, zit een leuk klein rookvrij restaurant Šaldův Statek waar het eten zeer goed is.


Eigenschappen

Seizoen: Winter, Lente, Zomer
Rolstoelvriendelijk: Ja
Binnen / buiten: Binnen, Buiten


Praktisch

Prijs:
Adres: Jilemnice

Website: http://www.kmjilemnice.cz/
Website: http://www.virtualtravel.cz/jilemnice/zvedava-ulicka.html

Afdrukken
Reageren

Afdrukken E-mailadres

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen