Deze website maakt gebruik van cookies. Door uw bezoek gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Montecatini Alto

Land: Italie
Plaats: Montecatini Alto

Omschrijving: Montecatini Alto - Middeleeuws stadje

Categorie: Bezienswaardigheid, Stad / Dorp, Cultuur / Museum, Uit eten
Doelgroep: Tieners, Jongeren, Gezinnen, Volwassenen, Ouderen

Omschrijving:

Montecatini Alto was een kasteel in romaanse stijl, met een hoogte van 299 meter. Het was dit kasteel dat vorm gaf aan het Montecatini dat zijn huidige benaming kreeg in 1905. Oorspronkelijk bestond Montecatini enkel en alleen uit het gedeelte boven op de heuvel, en de thermen waren slechts een moerassig gebied aan de voet van het kasteel. Het was echter al eeuwen geweten dat het water uit de bronnen een heilzame werking had : waarschijnlijk wisten zelfs de Etrusken de kwaliteiten van de bronnen te waarderen, en de eerste documenten met getuigenissen over de thermen dateren van 1387.

Toch werd aan dit aspect van Montecatini altijd weinig aandacht geschonken. In 1530 werden de thermale waters in baden opgevangen, die de namen "mediceo", "tondo", "dei merli" of "della rogna" toebedeeld kregen. Wegens het stilstaande water was het er echter nog steeds ongezond om te leven. Groothertog Leopold liet kanalen bouwen voor de afwatering, en het territorium werd opgewaardeerd.

Om het gebruik van de thermale bronnen te vergemakkelijken liet de Groothertog badinrichtingen bouwen. Zo onstond een tweede kern : "Montecatini Terme", dat eerst bekend stond onder de naam "Bagni di Montecatini", aan de voet van het kasteel van Montecatini Alto. In 1905 waren er nog twee aparte gemeentes : "Bagni di Montecatini" en "Castello". In 1940 werd "Castello" een gehucht van "Bagni", dat ondertussen als thermenstad internationale faam genoot. De omwallingen waren ongeveer 2 km lang, en er waren 6 toegangspoorten. Deze werden in 1554 verwoest door Cosimo I van de Medici; vandaag blijft enkel de poort van "Borgo" over. " Vele van de torens werden ondertussen opgenomen in andere gebouwen of kregen een andere bestemming zoals bijvoorbeeld een klokketoren, een andere maakt deel uit van de overblijfselen van de burcht, weer een andere fungeert als klokkentoren en de laatste bevindt zich langs het Klooster van Santa Maria a Ripa (zestiende eeuw). " Deze laatste is de enige die sinds 1861 door de benedictijner kloosterlingen beheerd wordt. Het vroegere Augustijner klooster van Santa Margeherita herbergt nu een bejaardentehuis. Het Karmelietenklooster (1926) werd heropgebouwd in 1764 en is nu een verzorgingstehuis.

Het Oratorium van San Sebastiano met het waardevolle zeventiende-eeuwse portiek is goed bewaard gebleven. De kerk van San Pietro Apostolo, gebouwd naar een ontwerp van Antonio Zannoni, bewaarde in zijn kolommen, kapitelen en voorgevel zijn romaanse origine. In het Museum ernaast kan men meubilair en andere vondsten bewonderen: een gotisch relikwie, het hoofd van de beschermheilige van de stad, de heilige Barbara, een houten beeld uit de twaalfde eeuw, de geboorte en de triomf van Christus van de hand van illustere artiesten zoals Del Sarto en Orcagna. In 1315 deed zich een voor Montecatini Alto zeer belangrijke gebeurtenis voor : het had te lijden onder de nederlaag van Firenze, wiens bondgenoot het was.

Firenze werd verslaan door Uguccione della Fagiuola, heer van Pisa en Lucca, en Castruccio Castracani. Er zijn interessante getuigenissen overgebleven van deze historische gebeurtenis. Het centrale plein in Montecatini Alto, het "Teatro dei Risorti" (Theater van de heropstanding), is nog steeds betegeld met de stenen, keien, wapenschilden, deuren en hekwerk en ander materiaal dat gered werd uit de verwoestingen van 1554.


Eigenschappen

Seizoen: Winter, Lente, Zomer, Herfst
Rolstoelvriendelijk: Ja
Binnen / buiten: Buiten


Praktisch

Prijs: Gratis
Adres:

Website:


Afdrukken
Reageren

Afdrukken E-mailadres

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen